Piroska in Paprikaland
Lezers: 56.647

Recente blogs

Piroska in het M ...

Piroska in het M ...

Vlierbloesemsiro ...


Piroska helpen? Graag!

Vlierbloesemsiroop
Polány, 29 mei 2017

Al een paar mensen hebben mij gevraagd hoe ik vlierbloesemlimonadesiroop maak en omdat het nu ongeveer de laatste kans van het jaar is om dat te maken, hier nog even mijn recept. Er zijn vele recepten om de siroop te maken maar deze bevalt mij vooralsnog het best.

Vul een glazen pot van een liter of 4 of iets vergelijkbaars vol met geurende bloemen, druk het zachtjes een beetje aan. Snijd 1 of 2 citroenen in plakjes, leg die er boven op en 1 sinaasappel, ook in plakjes. Vul de pot helemaal af met water, leg er een deksel of schotel bovenop en zet op een zonnige plek. Laat het 2 a 3 dagen lekker in het zonnetje staan, je mag af en toe roeren maar dat is geen noodzaak, let wel op dat de citroenen en sinaasappel onder water staan. Zeef en filter de vloeistof, meet op hoeveel het is, doe het in een royale pan en en voeg per liter 1 kilo suiker toe en 10 gr citroenzuurpoeder (Citromsav in Hongarije). Verwarm het geheel en los de suiker al roerend op. Als het aan de kook is heel even door laten koken omdat anders later de suiker kan gaan kristalliseren. Laat wat afkoelen voor je het in flessen giet. Deze siroop is beperkt houdbaar, na opening in de koelkast bewaren. Voor zeer lang houdbare siroop doe je 1500 gram suiker per liter vloeistof en 25 gram citroenzuur.

Let op! Ook al beweren sommige recepten dat je de bloemen onder koud water moet afspoelen, NOOIT doen, het is juist het gele stuifmeel op de bloempjes die het aroma afgeeft, bij spoelen ben je dat dus kwijt. Om die reden pluk je ook altijd op een droge dag met weinig wind.
Als je handen er zo uitzien als de mijne op de foto, dan heb je de lekkerste bloemen te pakken gehad. De paar beestjes die er in zitten zullen bij het zeven en filteren weer uit de siroop gaan dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.



Vlierbloesem, citroen en sinaasappel staat te trekken in het zonnetje.




Stuifmeel daar komt de meeste smaak en aroma van.


 • Lees nog meer blogs van Piroska

Delen
Tweet

Piroska in Paprikaland





Contact | Copyright